24 czerwca 2019

FCA podpisał z Enel X i Grupą ENGIE umowy o współpracę na rzecz nowych rozwiązań w dziedzinie e-mobilności

• Dzięki tej współpracy klienci FCA zyskają dostęp do innowacyjnych rozwiązań i usług w zakresie ładowania,
  • Przedsięwzięcie obejmie ponadto badania naukowe i laboratoryjne nad nowymi technologiami mającymi ograniczyć całkowite koszty posiadania pojazdów elektrycznych,
  • Współpraca FCA z Enel X prowadzona będzie we Włoszech, Hiszpanii i Portugalii, natomiast z ENGIE na 14 innych rynkach europejskich,
  • W ciągu kolejnych 2 lat FCA zainstaluje ok. 700 stacji ładowania samochodów elektrycznych przy swoich fabrykach, biurach i centrach B+R we Włoszech, jak również na parkingach dla pracowników, dzięki czemu będą oni mogli ładować akumulatory swoich pojazdów w godzinach pracy,
  • Wraz z partnerami, FCA będzie ponadto kontynuować działania szkoleniowe i elektryfikacyjne w obrębie sieci dealerskiejna terenie Europy. Opracowano już specjalne programy szkoleniowe dla pracowników sprzedaży oraz pozostałego personelu w sieci dealerskiej FCA.

Fiat Chrysler Automobiles (FCA) podpisał dwie umowy dotyczące współpracy na rzecz nowych rozwiązań z zakresu e-mobilności w celu wsparcia produkcji i dystrybucji modeli hybrydowych Plug-In (PHEV) oraz samochodów w pełni elektrycznych (BEV) wprowadzanych na rynek w ramach planu biznesowego Grupy na lata 2018-2022.

Dzięki umowom dealerzy FCA będą mogli wprowadzić do oferty innowacyjne rozwiązania i usługi z zakresu ładowania przeznaczone dla klientów detalicznych i biznesowych. Przedsięwzięcie obejmie ponadto badania naukowe i laboratoryjne nad nowymi technologiami mającymi ograniczyć całkowite koszty posiadania pojazdów elektrycznych.

„Współpraca ta wpisuje się w strategię e-mobilności, którą ogłosiliśmy w zeszłym roku w ramach naszego pięcioletniego planu biznesowego. Pracujemy nad stworzeniem ekosystemu partnerów, produktów i usług na wielu rynkach, aby sprostać dynamicznie zmieniającym się oczekiwaniom naszych klientów co do pojazdów elektrycznych, a nawet sprawić, by przeszły one ich oczekiwania" - powiedział Mike Manley, dyrektor generalny (CEO) Fiat Chrysler Automobiles.

Enel X i ENGIE - nowi partnerzy FCA - są światowymi liderami w sektorze energetycznym. Udział we współpracy wezmą również spółki zależne ENGIE Eps, które specjalizują się w magazynowaniu energii. FCA współpracuje z nimi już od ponad 2 lat. Partnerem będzie również EVBox - lider w dziedzinie produkcji stacji ładowania samochodów elektrycznych. Współpraca obejmie wszystkie główne rynki w Europie, które korzystają z technologii opracowanych w ostatnich latach i wprowadzają innowacyjne rozwiązania dla klientów indywidualnych i biznesowych. Współpraca z Enel X prowadzona będzie na terenie Włoch, Hiszpanii i Portugalii, natomiast z ENGIE w Austrii, Belgii, Czechach, Danii, Francji, Niemczech, Grecji, na Węgrzech, w Holandii, Polsce, Słowacji, Szwecji, Szwajcarii i Wielkiej Brytanii.

Głównym celem nawiązanych partnerstw będzie stworzenie oferty prywatnych i publicznych rozwiązań z zakresu ładowania na potrzeby wsparcia sprzedaży pojazdów elektrycznych FCA, które wkrótce trafią na rynek, w tym elektrycznego Fiata 500 (BEV) i hybrydowego Jeepa Renegade (PHEV).

Nabywcy tych aut będą mogli skorzystać z możliwości zainstalowania przydomowych stacji ładowania (stacji naściennych, tzw. „Wallbox") dostosowanych do ich potrzeb, z opcją optymalizacji ładowania i inteligentnego zarządzania. Każdy z partnerów zapewni obsługę klientów w zakresie oceny wykonalności instalacji stacji naściennej i samego wykonania, jak również bieżącej obsługi i konserwacji przez cały okres użytkowania pojazdu i stacji.

Poza przydomowymi punktami ładowania klienci zyskają dostęp do niedrogich i wygodnych rozwiązań w publicznych punktach ładowania. Ponadto FCA wspólnie z partnerami będzie opracowywać aplikacje ułatwiające wyszukiwanie publicznych punktów ładowania, jak również rozliczanie usług ładowania dzięki zintegrowanym funkcjom łączności w pojazdach.

FCA wraz z partnerami będzie ponadto kontynuować działania szkoleniowe i elektryfikacyjne w obrębie sieci sprzedażowej na terenie Europy. Opracowano już specjalne programy szkoleniowe dla pracowników sprzedaży oraz innych pracowników salonów FCA. Co więcej, trwają prace nad infrastrukturą do ładowania na parkingach salonów samochodowych, parkingach dla klientów, placach jazdy próbnej i punktach serwisowych.

W ciągu kolejnych 2 lat FCA zainstaluje ok. 700 stacji ładowania samochodów elektrycznych przy swoich fabrykach, biurach i centrach B+R we Włoszech, jak również na parkingach dla pracowników, dzięki czemu będą oni mogli ładować akumulatory swoich pojazdów w godzinach pracy. FCA i Enel X uruchomią ponadto program pilotażowy rozwoju nowych usług i rozwiązań z zakresu ładowania.

FCA
Fiat Chrysler Automobiles (FCA) to międzynarodowy producent samochodów zajmujący się projektowaniem, konstruowaniem, produkcją i sprzedażą pojazdów, w tym takich znakomitych marek jak Abarth, Alfa Romeo, Chrysler, Dodge, Fiat, Fiat Professional, Jeep®, Lancia, Ram i Maserati. Koncern ponadto prowadzi sprzedaż części i świadczy usługi jako Mopar, a także działa w sektorze komponentów i systemów produkcyjnych pod markami Comau i Teksid. FCA zatrudnia niespełna 200 tys. osób na całym świecie. Więcej informacji na temat FCA można znaleźć na stronie www.fcagroup.com.

najnowsze filmy

wyszukiwanie zaawansowane